Stilarter

 

De ældste kaffedåser stammer tilbage fra ca. 1880. Jeg plejer at inddele kaffedåsernes stil i 5 grupper.

  1. Dåser fra 1880 - 1900.
  2. Art Nouveau.
  3. Art Deco.
  4. Nationale dåser.
  5. Merkantil udsmykning.

Første gruppe indeholder de ældste dåser fra omkring 1880 og Gammel stil 1880repræsenterer litografiske mesterværk med et væld af detaljer og farvenuancer, en proces der kræver måske op til 13 - 14 arbejdsgange, hvor hver enkelt farve lægges på for sig selv. En meget tidsrøvende proces.

I anden gruppe har dåserne Art Nouveau stil, der bredte sig i Vesteuropa og USA i tiden 1890 til 1. verdenskrig. Stilen opstod oprindeligt i England, men fik sit navn af den franske kunsthandler Siegfried Bing, der ejede et galleri i Paris ved navn L’Art Nouveau. Art Nouveaus mest karakteristiske form er bugtende asymmetriske linier basaret på planteformer. Stilen er hovedsagelig ornamental og optræder især inden for kunstindustri, grafik og illustrationer. I Tyskland blev stilen kaldt Jugend efter tidsskriftet Die Jugend. I Danmark kaldes stilen Skønvirke.

I tredje gruppe er stilen Art Deco, som satte sit præg på 1920’ernes og 1930’ernes kunsthåndværk. Stilen er en forfinet fortsættelse af art nouveau, men er mere luksuspræget og blander fantasifuldt en række stilistiske udtryk fra både rococo, kubismen og funktionalismen.

 

 

Til fjerde gruppe henregner jeg dåser med nationalistisk udsmykning, dette gælder således i Danmark i sær i tidsrummet omkring 1. verdenskrig og genforeningen. Dåser med kongelige protrætter hører også til denne gruppe.

Til den sidste gruppe hører dåser med merkantil udsmykning, f. eks billeder af kafferisteriet, der skal udstråle stabilitet og kvalitet. Det kan også være dåser med billede af guden Hermes, som var den græske gud for handel. Denne gruppe af dåser kan selvfølgelig også have f. eks træk af art nouveau eller anden stilart.